Екологічне селище Ландхоф Шенайх (Landhof Schoneiche) біля Берліна – екостандарт без розкоші

 

Ідея заснування селища з недорогими житловими приміщеннями і з можливістю самозабезпечення виникла через те, що багато малозабезпечених сімей отримали права власників.

Кілька молодих сімей з Шенайх організувалися як суспільство забудовників для соціально та екологічно орієнтованого житлового проекту. Церковна громада на місці підтримувала проект сприятливими договорами спадкової оренди на власній забудованої території. У спільній фазі планування з архітекторами виникли заходи екологічного будівництва: глинобитна будівля, пасивне сонячне використання і близька до природи ідея видалення відходів все сильніше конкретизувалися. Селище знаходиться на віддаленій околиці населеного пункту Шенайх, приблизно в 20 км від Берліна. Чотири лінії будинків груповий забудови з 2-ма поверхами і з підвалом або напівпідвалом для розміщення, крім усього іншого, резервуара компостного туалету. При великих (до 9 чоловік) домашніх господарствах з самого початку було потрібно проводити технічне обслуговування туалетів регулярно і досить часто. Високий вихід рідкої продукції в даному проекті компенсується підстилкою з стружок. Для запобігання небажаних процесів (наприклад, гниття) необхідно розпушування та вентилювання сирого компосту. Для даного проекту проводилися різні досліди, які залежали від трудомісткості і послідовності проведеного технічного обслуговування, і в підсумку були обрані компостні туалети. Отримання санкції на використання компостних туалетів було справою не складним, т. К. Проект був до цього підготовлений. Відмовляли лише в дозволі спланованих розвантажувальних пристроїв для біогенних залишкових матеріалів на кухні. Конструкції передбачалися для безпосереднього під’єднання до компостних резервуару. Відмова пояснювалася тим, що фруктові покидьки можуть викликати розвиток пестрокрилок в компостній резервуарі. Тому було прийнято рішення компостувати заграв овочеві покидьки в окремих компостних резервуарах в саду.
Наступні офіційні, дозволу потрібні при впровадженні рослинного очисної споруди для обробки стічної води. Рослинна очисну споруду виконано на площі збільшеного розміру близько 300 м2 приблизно для 70 жителів, причому посаджені грядки на 2-х площах розділені паралельним розташуванням. Свіжа “сіра” вода підводиться підйомною установкою до каналізаційного очисній споруді і потім вже значно очищена вода просочується в грунт на всьому просторі зрошення. У контрольному колодязі і шахті передачі до зрошенню передбачена труба для можливого виведення в суспільні смітники. У перші господарські роки проводили взяття проб раз на рік, причому органи влади і жителі ділили між собою витрати на дослідження. Дозвіл на використання рослинного очисної споруди було видано на обмежений термін і його потрібно буде отримувати знову через 10 років.
Селище Ландхоф неодноразово удостоювався призів і відзначався як, проект моделі для групової мобілізації власних коштів, екологічних і соціальних конструкцій. Тим часом сімейні будівництва довели, що слушний для дітей і сімей проживання разом з екологічними заходами піддається реалізації за певних фінансових передумови і ніколи не стало б можливим при використанні звичайних дорогих конструкцій. Подібний архітектурний проект виник і в Оранієнбурзі.

Ссылка на основную публикацию